"Goede ideeën ontstaan door creatief denken"


Wat is betonciré?

Betonciré, ook wel betonstuc genoemd, is een mortel op basis van cement, fijne betondeeltjes en hars. Aangezien deze materialen bij vermenging en uitdroging zeer hard worden, is betonciré ook in dunne lagen (1-2 mm) goed geschikt om toegepast te worden op bijvoorbeeld wanden, vloeren, (badkamer)meubels en wastafels. De uiteindelijke waterdichtheid verkrijgt dit product door een impregneerlaag, en vervolgens een beschermende coatinglaag. De naam Beton Cire is een van oorsprong Frans begrip en betekent letterlijk: “gewreven beton”.

 

Kleuren en afwerkingen

Het betonciré is er in vele kleuren te krijgen. Het (beton)poeder zelf is wit. Door toevoeging van pigment in het resin krijgt het de uiteindelijke kleur.  De kleur van het betonciré is dan ook door-en-door en zal niet slijten. Het kleurenpalet bestaat uit vooral natuurlijke kleuren met een steenachtige uitstraling zoals graniet en rivierklei maar er zijn ook veel grijstinten te verkrijgen. Deze worden vaak toegepast om een stoere betonlook aan een ruimte te geven. Door te variëren in de wijze van aanbrengen zijn verschillende effecten mogelijk, zoals een effen uitstraling of een meer 'gewreven' effect.

 

Geschikte ondergronden

Betonciré kan op bijna iedere ondergrond worden aangebracht. Voor de meubelstukken gebruik ik MDF-meubelplaat als ondergrond (binnengebruik). Voor producten welke geschikt moeten zijn voor buiten (tuintafel) werk ik met een basis van watervaste multiplex (betonplex). Ook een ondergrond van gipsplaat, hout of kunststof is mogelijk, mits deze maar vlak en stabiel genoeg is. Daarbij wordt wel te allen tijde een primerlaag aangebracht om ervoor te zorgen dat de stucmortel zich goed kan hechten aan de ondergrond.

 

Reinigen

Het schoonmaken van betonciré is over het algemeen vrij eenvoudig. De meubelstukken kunnen met een niet-agressieve allesreiniger gewoon gereinigd worden. Ook schurende schoonmaakmiddelen kunnen met enige voorzichtigheid gebruikt worden, echter niet te vaak en alleen indien nodig in verband met slijtage van de speciale beschermende coatinglaag. Deze coating zorgt ervoor dat er geen vocht en vuil in het beton kan trekken, hetgeen vlekken kan veroorzaken. Gebruik van chloor, andere bleekmiddelen of antikalk-middelen wordt sterk afgeraden, aangezien deze de beschermende coating kunnen aantasten. Mochten ze toch persé noodzakelijk zijn, spoel dan direct na gebruik goed af met veel water.DSign-meubel

Heer Ottostraat 49

6121 NB  BORN

+31 (06) 12 90 88 32

info@dsign-meubel.nl