"Goede ideeën ontstaan door creatief denken"


Wat is betonciré?

Betonciré, ook wel betonstuc genoemd, is een mortel op basis van cement, fijne betondeeltjes en hars. Aangezien deze materialen bij vermenging en uitdroging zeer hard worden, is betonciré zeer geschikt om in dunne lagen (1-2 mm) toe te passen op bijvoorbeeld wanden, vloeren, (badkamer)meubels en wastafels. De waterdichtheid verkrijgt dit product door een impregneerlaag en vervolgens een beschermende coating aan te brengen. De naam Beton Cire is een van oorsprong Frans begrip en betekent letterlijk: “gewreven beton”.

 

Mogelijke kleuren en afwerking

Het betonciré is er in vele kleuren te krijgen. Het (beton)poeder zelf is wit. Door toevoeging van pigment in het resin krijgt het de uiteindelijke kleur.  De kleur van het betonciré is dan ook door-en-door en zal niet slijten. Het kleurenpalet bestaat uit vooral natuurlijke kleuren met een steenachtige uitstraling zoals graniet en rivierklei maar er zijn ook veel andere grijstinten leverbaar. Het materiaal wordt vaak toegepast om een stoere industriële betonlook aan een ruimte te geven. Door variatie in de wijze van aanbrengen zijn verschillende effecten mogelijk, zoals een effen uitstraling of een meer 'gewreven' effect.

 

De ondergrond

Betonciré kan op bijna iedere ondergrond worden aangebracht. Voor meubelstukken gebruik ik in principe een MDF-meubelplaat als ondergrond (binnengebruik). Voor producten welke geschikt moeten zijn voor buiten (bijvoorbeeld een tuintafel) werk ik op een basis van watervaste multiplex (betonplex). Ook een ondergrond van gipsplaten, hout of kunststof is mogelijk, mits deze maar volledig vlak en stabiel is. Daarbij wordt te allen tijde een primerlaag aangebracht om ervoor te zorgen dat de stucmortel zich goed kan hechten aan de ondergrond.

 

Onderhoud

Het schoonmaken van een betonciré oppervlak is vrij eenvoudig. Het kan met een zachte doek met een niet-agressieve allesreiniger of afwasmiddel gereinigd worden. Ook licht schurende schoonmaakmiddelen kunnen met enige voorzichtigheid gebruikt worden. Echter niet te vaak en alleen indien noodzakelijk in verband met slijtage van de beschermende coating. Deze speciale 2K-coating zorgt ervoor dat er geen vocht en vuil in de betonlaag kan trekken en er geen vlekken ontstaan. Gebruik van chloor of andere bleekmiddelen of antikalk-middelen wordt sterk afgeraden, aangezien deze de beschermende coating kunnen aantasten. Mochten ze toch persé noodzakelijk zijn, spoel dan direct na gebruik goed af met veel water.DSign-meubel

Heer Ottostraat 49

6121 NB  BORN

+31 (06) 12 90 88 32

info@dsign-meubel.nl